نقد و بررسی فیلم Inferno- دوزخ
نقد و بررسی فیلم دوزخ
نقد و بررسی فیلم Inferno
فیلم “Inferno” یکی از فیلم های پرسروصدا امسال و از فیلم هایی بود که مخاطبان زیادی انتظارش را می کشیدند، شاید قرار گرفتن نام “ران هاوارد (Ron Howard)” نویسنده و کارگردان و بازیگر پر افتخار و مشهور هالیوودی کسی که چهار بار نامزد اسکار شده و دوبار نیز آن را برده، کسی که پنج بار نامزد گلدن گلوب شده و یک بار هم این جایزه را برده است به عنوان کارگردان این پروژه و همچنین قرار گرفتن نام “تام هنکس (Tom Hanks)” بازیگر توانای هالیوودی در تیم بازیگران این پروژه بود که باعث شد این فیلم مورد توجه قرار بگیرد.
این فیلم در واقع یک ادامه برای فیلم های “The Da Vinci Code” و “Anges & Demons” که بر اساس رمان های نویسنده معروف دن براون ساخته شده است میباشد. کارگردانی دو پروژه قبلی هم ران هاوارد به عهده داشته و تام هنکس هم به عنوان شخصیت اصلی داستان یعنی “Robert Langdon” در قسمت های قبلی حضور داشته است.
رابرت لنگدان همه پازل ها را حل میکند و این کاری است که او انجام میدهد و از قبل هم به انجام آن مشغول بوده است. اگر داوینچی کدی را در خود دارد او آن را حل میکند و اگر کتاب ممنوعه گالیانو رازی را در خود دارد او آن راز ها را کشف میکند. او انواع رمز و راز های باستانی و توطئه های مدرن روز را با اعتماد به نفس بالا حل میکند و حتی جدول کلمات متقاطع روزنامه نیویورک تایمز را هم در عرض پانزده دقیقه به راحتی و مثل آب خوردن حل میکند. ولی خیلی بد است که او نمی تواند این پازل را که 48 ساعت گذشته کجا بوده حل کند. آخرین چیزی که لنگدان به خاطر میاورد تصاویری از دانشگاه هاروارد است. اما حالا به طور کاملا ناگهانی او در تخت بیمارستانی در فلورانس ایتالیا به هوش می آید،در حالی که روی پوست اش زخمی شده و جای زخم وجود دارد و همچنین سردرد شدیدی را نیز احساس میکند که دکتر به او میگوید همه آنها به خاطر برخورد گلوله میباشد. اما این که چرا او نمی تواند چیزی را بخاطر بیاورد هم بخاطر برخورد گلوله و از دست دادن حافظه کوتاه مدتش میباشد. دکتر به او میگوید چند وقتی را استراحت کند تا همه چیز به جای اول خودش بازگردد و در واقع به بدنش فرصت بازیابی بدهد.
برای بسیار از ما شاید مهم باشد که در چهل و هشت ساعت گذشته چه کار هایی انجام دادیم و برای عده ای دیگر هم این موضوع اصلا مهم نیست، برای به خاطر آوردن چک کردن ایمیل ها راه مناسبی به نظر میرسد.
اما برای لنگدان همه مسیر ورودش به ایتالیا و بیدار شدن در تخت بیمارستان عجیب و آزاد دهنده است، او از خود می پرسد که چرا اکنون من در ایتالیا هستم؟؟ چرا یک نفر یک گلوله در سر او خالی کرده است؟؟ چرا او اینچنین دور انداز وحشتناکی از این قضایا در سر خود دارد؟؟؟ چرا افسر پلیس در خیابان به مردم شلیک میکند؟؟ و هزاران سوال دیگر.
در همین حین دکتر جوان لنگدان به اسم “Sienna” او را از پنجره فراری میدهد و سوار تاکسی میکند تا راز این قتل نافرجام را کشف کند. بنابراین مشخص است که اگر لنگدان میخواهد که از سفر غیر قابل انتظارش به ایتالیا جان سالم به در ببرد باید به خاطر بیاورد که چرا آنجاست و این کار را باید به سرعت هم انجام بدهد. بنابراین او از طریق برخی از لباس های خونی خود که خوشبختانه در هنگام فرار از بیمارستان به همراه خود برداشته است و کشف یک جعبه فلزی اسرار آمیز که تنها میتواند با یک اثر انگشت خاص باز شود سرنخ هایی پیدا میکند. لنگدان از اثر انگشت خودش برای باز کردن جعبه استفاده میکند و به صورت شگفت انگیزی جعبه باز میشود و در آن محفظه فلزی یک اشاره گر یا پوینتر و یک پروژکتور کوچک که از استخوان انسان ساخته شده پیدا میکند.
سی ینا و لنگدان پوینتر را را روی دیوار منعکس میکنند و “Mappa dell’Inferno” را کشف میکنند که نام یک اثر نقاشی از نقاش بزرگ “Sandro Botticelli” است که در آن شعر های ” Dante Alighieri’s ” شاعر بزرگ قرون وسطایی را درباره حلقه یا طبقه ای از جهنم به نام “Inferno” به تصویر کشیده است. به نظر میرسد که در این نقاشی یک پیغام برای لنگدان تعبیه شده است و این نقاشی پیغامی را به او می رساند. پیغامی که به نظر برای خود لنگدان مشکل ساز می آید و نشان گر این است که او به دردسر افتاده است. به نظر میرسد که لنگدان باید در این تعطیلات ناخواسته و اجباری به کار مشغول شود و کار شکستن کد و رمز و راز ها را انجام بدهد و او باید یک پروژه دیگر را این بار در اروپا برای نجات جان مردم و نجات جان خودش به انجام برساند. اما چه اتفاقی میافتد اگر لنگدان ناخواسته برای آدم بد ها کار کند و حل کردن پازل او باعث ایجاد یک کابوس برای مردم شود؟؟؟
عناصر مثبت
قضیه حل کردن پازل لنگدان به یک میلیونر دیوانه منتهی میشود که قصد دارد با نمایشنامه ای مدرن که طرح اش را ریخته جان چهار میلیارد انسان روی کره زمین را بگیرد و در واقع برای نجات یک عده دیگر قربانی بگیرد و این دیوانگی است. در این جا ما میبینیم که دیوانگی و عدم تفکر درباره کاری که انجام میدهیم باعث میشود که چه زیان هایی بر ما و اطرافیانمان وارد شود و چه مشکل بزرگی ایجاد میشود وقتی آنقدر پول در دست یک انسان دیوانه قرار گرفته باشد که نداند در چه راهی باید از پولش استفاده کند و شاید به ما نشان میدهد که داشتن پول زیاد چه بلایی سر انسان میاورد.
قربانی کردن جان میلیارد ها انسان کار بسیار وحشتناکی میباشد و لنگدان و چند تن دیگر برای متوقف کردن این فرآیند فاجعه بار تلاش می کنند، اگر درباره هدف لنگدان سوالی داشته باشیم این سوال این گونه جواب داده میشود که هدف او قابل ستایش است و این نیز از ویژگی های زیبای این فیلم میباشد.
نقد و بررسی فیلم Inferno
محتوی روحانی و معنوی
شعر دوزخ از دانته یک محتوای مشخص معنوی و کاتولیکی از جهنم را ارائه میدهد، یک تصویر قرون وسطایی و قرن چهاردهمی، یک تصویر حماسی در بخش اول کمدی الهی دانته که جهنم را جایی برای عذاب دادن گناهکاران به نمایش می دهد و توصیف میکند و در این فیلم مفهوم این شعر رمز گشایی میشود و مفهوم جهنم از نظر کاتولیک ها را در می یابیم که از جمله جنبه های روحانی و معنوی فیلم است که یک فضای معنوی با چاشنی حماسی را به داستان فیلم اضافه میکند.
داستان فیلم لنگدان را به فلورانس ایتالیا می کشاند و او ماجراجویی هایش را در آنجا سپری میکند و مسیر داستان او را به کلیسا ها و موزه های مشهور اروپا که در این شهر قرار دارد هدایت میکند. جایی که پر است از نماد ها و نقاشی های مسیحیان در کلیسا ها و مکان های مذهبی. همچنین یک زن محجبه که از استانبول آمده در داستان فیلم وجود دارد که به مسلمانان و فرهنگ اسلامی اشان و حجب و حیای آن ها پرداخته میشود.
نقد و بررسی فیلم Inferno
از لحاظ محتوی جنسی
یک زن و یک مرد در رختخواب نشان داده میشود و همچنین چند بوسه در قسمت هایی از فیلم وجود دارد و همان گونه که میدانید در اغلب نقاشی های قرون وسطایی بدن های برهنه به تصویر کشیده شده که در داستان با این تصاویر هم رو به رو می شویم.
نقد و بررسی فیلم Inferno
از لحاظ محتوی خشونتی
یک مرد در کشتن ماهر است و انسان هارا به سرعت و با شکستن گردن آن ها میکشد هم چنین در بعضی جا ها او مجبور به ضرب و شتم وخونریزی نیز میشود که صحنه های قتل و خونریزی را در فیلم شاهد هستیم.
یک مرد به قصد خودکشی از ساختمان کلیسا به پایین میپرد که ما در این صحنه یک بلوف نیز مشاهده میکنیم و بدن او را قبل از به زمین پریدن خونی و زخمی میبینیم.
یک خودکشی دیگر نیز با پرش از ارتفاع زیاد وجود دارد که ما چهره خونی را به صورت اغراق آمیزی میبینیم و در این صحنه به شدت اغراق شده است.
خون و ریختن خون در این فیلم به حد عالی خودش وجود دارد و ما در چند صحنه از فیلم تیر اندازی هم مشاهده میکنیم، این فیلم طرح ریزی برای کشتار میلیارد ها نفر را نشان میدهد، حرص و طمع مردم برای رسیدن به چیزی هایی که میخواهند حتی در صورت کشته شدن میلیارد ها انسان و از نظر موارد خشونتی این موضوعات که بیان شد را دارا میباشد.
نقد و بررسی فیلم Inferno
عناصر منفی داستان
لنگدان و سی ینا و دوستان آن ها برای رسیدن به اهداف خودشان هر جا که نیاز است دروغ میگویند هم چنین از موزه هم اثاری دیده میشود که نشان دادن لفظ دروغ گفتن تحت هر شرایطی و دزدی از یک مکان تاریخی برای محتوی آموزنده داستان موضوعی بد به شمار میاید.
نقد و بررسی فیلم Inferno
از لحاظ تیم بازیگری
تام هنکس در نقش لنگدان در این فیلم مانند دو سری قبلی فیلم خوب ظاهر شده و همان ظاهر همه چیز دان و کد گشای خودش را حفظ کرده و حضورش قطعا نه تنها در این فیلم بلکه در هر فیلمی امتیازی مثبت محسوب میشود.
“فلیسیتی جونز (Felicity Jones)” در نقش سی ینا در این فیلم و در قالب نقش خودش که یک کمک کننده به لنگدان برای حل این رمز و رموز و فرار از این موقعیت است بازی قابل قبولی به نمایش گذاشته است، اما از لحاظ موقعیت شناسی و ایجاد فضا برای بازیگرانی که مقابلش نقش بازی کرده اند کمی ضعیف عمل کرده است.
نتیجه
به نظر میرسد دن براون نویسنده “inferno” (که البته نباید با “Inferno” دانته اشتباه گرفته شود) خودش به مقدار بالایی نتوانسته که با محتوی معنوی و اعتقاداتی جامعه کنار بیاید هر چند که کتاب اول او هم به اسم “Da Vinci Code” که در سال 2003 چاپ شد علیرغم پر فروش بودن یک کتاب پرداخته به معنویات و پرداخته به دین مسیحیت بود. مسیحیت حال و هوای کلی “Da Vinci Code” را تشکیل میدهد و این فیلم و داستانی که فیلم را از آن اقتباس کرده اند راجع به مسیحیت صحبت میکند و این یک معضل برای فیلم ران هاوارد بزرگ و داستان های دن براون محسوب میشود چرا که از نظر مردم امروزه یک فیلم با حال هوای کلی اینچنینی یک اغراق یا تبلیغ دینی محسوب میشود.
قابل درک است که پرسش ها در مورد کتاب بعدی دن براون و محتوی آن و همچنین این که ران هاوارد در قسمت بعدی این مجموعه فیلم به عنوان کارگردان وجود دارد؟؟؟ آیا اصلا ادامه این مجموعه فیلم با کارگردانی هاوارد ساخته میشود و اگر این فیلم و این همکاری ادامه پیدا میکند محتوی داستانی آن هم به صورت اینچنینی باقی میماند؟؟
“inferno” از یک داستان مشهور مسیحی استفاده میکند و ما در این فیلم ماجراجویی های باستانی و یا رمز گشایی خاصی نمی بینیم. در این فیلم یک مرد دیوانه وجود دارد که میخواهد با الهام از بخش دوزخ از کمدی الهی دانته جان میلیارد ها نفر را بستاند.
“Inferno” میخواهد یک تصویر از جهنم را به ما بدهد جهنمی که تبهکاران برای راه اندازی آن مصمم هستند و یک قهرمان چند ساعت در فیلم با آن ها درگیر میشود و مارا مشغول دیدن ماجراهایشان میکند.
“Inferno” فیلم چندان دلچسبی به شمار نمی آید و مطمئنا نیز برای بخشی در اسکار هم نامزد نخواهد شد، اما میتوان این فیلم را یک فیلم سرگرم کننده با سفر های پر پیچ و خم و جذاب و البته حضور تام هنکس دانست.
اما حداقل این موضوع در اینجا مطرح میشود که کتاب “Inferno” از فیلم آن بهتر است و اگر حق انتخاب داشته باشید بهتر است کتابش را بخوانید.
نقد و بررسی فیلم Inferno
منبع: ویدیولوژی
سلام ممنون
خوب بود ممنون
تشکر
خوب بودممنونم ازتون